Orrspel (Black Grouse leek)

En av de finaste skådespel man kan bevittna är orrspel. När tupparna gör upp om de bästa tuvorna på myren och lockar till sig hönorna för att para sig. Vädret styr till viss del och beroende på hur aktiva hönorna är för tillfället kan påverka intensiteten i spelet, men det händer alltid något spännande vid en spelplats. Även andra djur lockas till spelplatsen. Duvhök, kungsörn och järv är några som kan dyka upp. Oavsett om du vill fotografera eller bara titta, lyssna och njuta av ett spännande skådespel, så är det ett av naturens under.

Vi samlas vid mötespunkten i Dala-Floda 16.00. Därefter åker vi vidare till området för spelet. Efter en presentation av upplägget och information om orrar och andra av skogens djur och fåglar blir du tilldelad ett gömsle som ligger vid spelplatsen. Där kommer du att spendera många timmar och njuta av skogens ljud. Kanske koltrasten sjunger aftonsång, grodorna spelar på myren, tranorna anländer under trumpetande till sin övernattningsplats på myren och mycket annat. Du har gott om tid att organisera ditt boende och äta kvällsmaten som du har med dig. Det finns en skön stol i gömslet för spana ut över myren Räkna med att bli väckt tidigt av orrarna, så se till att somna tidigt. De första orrarna dyker upp innan det ljusnat för att bli fler och fler. Under högsäsong kommer även hönorna till spelplatsen och triggar tupparna till vilda slagsmål. Vid 9-tiden brukar det klinga av och när sista orren lämnat myren får du gå ut ur ditt gömsle, inte innan. Det finns en hink för nödsituationer. Om orrarna skulle skrämmas tidigare på morgonen av en hök eller räv, så brukar spelet komma igång efter en stund.

I priset ingår: Guidad transfer från Dala-Floda till spelplatsen (plats meddelas vid bokning). Det är ok att ta egen bil. Genomgång och information om orrar och andra djur som kan dyka upp under vistelsen. En plats i tältgömsle (Det går bra att vara två i ett tält om man vill ha sällskap). Gömslet ligger på en myr som är noga utvald för att ge en vacker inramning och ett bra spel. Hela arrangemanget är noga planerat och du får tydliga instruktioner så att inte orrarna störs. Samling efter spelet ca. kl.10.00 med kaffe som guiden bjuder på och sammanfattning innan återresa till Dala-Floda. Eftersom det är vilda djur så kan vi inte garantera något. Orrarna brukar spela för det mesta, men är det riktigt dåligt väder eller annat som stör så kan det utebli eller sakna intensitet.

Personlig utrustning: Ryggsäck, sovsäck minst ner till -5 grader, liggunderlag, varma skor och kläder, det blir kyligt i gömslet. Kikare och kamera kan vara roligt att ta med. Om du inte har egen campingutrustning så finns det att hyra sovsäck och liggunderlag med tillägg på 200:-. Det ingår ingen mat, så ta med dig kvällsmat och frukost så att du klarar dig. mycket varm dryck och soppa är praktiskt. Vi kan ordna matsäck till dig, kontakta oss för önskemål och prisuppgift.

Datum: 1-28/4. Aktiviteten går endast att boka under april månad. kl.16.00 dag 1-kl. 10.00 dag 2

Pris: SEK 1990:-/pers,

Begär offert om ni är en grupp på 3-4 personer, eller om ni vill utöka upplevelsen med en guidning i närbeläget naturreservat dag 2.

Boka din plats redan nu: jens@nextstepnature.se Platserna är begränsade till 2-4 personer/tillfälle av utrymmesskäl.
Din bokning är giltig när betalning är mottagen. Ta gärna kontakt om ni har frågor. Mer information medföljer bokningen. Det går att ta sig till Dala-Floda med tåg och anslutande buss.

Foto: Roger Backman

Lämna en kommentar