Dalarnas omodernaste skidtur

Efter ett snöfall är naturen ett oskrivet blad. Med breda träskidor, även kallade jaktskidor, ger vi oss ut i markerna för att läsa i snön vad djuren har haft för sig den senaste tiden. Dessutom är det ju så otroligt roligt att åka skidor i ospårad terräng.

Friluftsliv på vintern ger nya möjligheter och skidorna är anpassade för att färdas i ospårad djup snö. Ställen som annars kan vara svåra att färdas på under barmarksperioden fryser till och snön lägger sig som en fluffig matta. Det kan vara svårt att få syn på djur när man är i skogen, men tro mig de finns där. Tack vare snön kan vi genom deras spåravtryck se vad de har sysselsatt sig med (vi går alltid i motsatt riktning för att inte störa). I området som vi besöker rör sig förutom de vanligaste arterna som förekommer i barrskogen även de fyra stora. Varg, lo, järv och med lite tur så ligger vårsnön kvar när björnarna börjar röra på sig. Vinterturerna blir så mycket mer spännande när man vet vem som rört sig i markerna. Vi erbjuder träskidor från Tegsnäs eller retro-skidor om så önskas. Du tar med dig egen termos med varm dryck och smörgåsar så att du klarar dig i skogen några timmar. Vatten kan vara bra att ta med eftersom man gör av med en hel del vätska när det är kallt, även om man inte svettas.

Skidorna vi använder är breda men relativt lätta att åka på. När man färdas på skogsskidor så är det som att promenera med glid. en härlig upplevelse som förr i tiden var det färdsättet som var vanligast vintertid. Vi har olika alternativ på bindningar. Vissa kan du med fördel använda dina egna vinterkängor, till andra får du låna en stabil och varmfodrad skidpjäxa. Eftersom vi ”promenerar” på skidorna så behöver du inte vara elitmotionär, men det är fördel om du har testat och klarar att åka på längdskidor. Du är välkommen att höra av dig om du har frågor. jens@nextstepnature.se

Vad ingår: Skidor, stavar och pjäxor (om du inte väljer att använda dina egna kängor). Du får lära dig mycket om skogen på vintern av vår erfarna guide. Vi vågar påstå att du får en oförglömlig tur tillsammans med oss och de andra deltagarna.

Boka din upplevelse: 28/12, 20/1, 3/2, 17/2, 2/3 (Fler datum presenteras löpande). jens@nextstepnature.se

En heldag i skogen 10.00-ca. 16.00. Samling vid Ica i Dala-Floda eller enligt överenskommelse.
Pris: 990:-/person.

För bokning och vidare information: jens@nextstepnature.se 070-6958183 Vi hjälper även till att hitta boende om du har långt att åka och behöver någonstans att sova. Rekommenderar Dala-Floda Värdshus.

1 svar på ”Dalarnas omodernaste skidtur”

Lämna en kommentar